söndag 6 mars 2011

Gör egna sockerbullar

Någon som lyckats äta en hel vaniljbulle utan att slicka sig om munnen?

Någon som kan se vaniljkrämen utan att jämföra det med "mormors hosta" (får alltid kritik när jag tar upp detta)?

Nåväl.

Receptet räcker till cirka 20 bullar och tar cirka 2 timmar och 40 minuter att göra, inklusive jäsningstid.

75 g smör

2 1/2 dl mjölk

25 g jäst

1 ägg

1/4 tsk salt

1 dl socker

9-10 dl vetemjöl (540-600 gram)

Vaniljkräm till fyllning:

2 äggulor

3/4 dl socker

1/2 dl vetemjöl

2 dl kokande mjölk

2 tsk vaniljsocker

Pensling:

50 g smör

1 dl socker

Så här gör du:

  1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
  2. Finfördela jästen, häll över degvätskan och rör om.
  3. Tillsätt ägg, salt, socker och mjöl, arbeta degen kraftigt så den blir luftig blank och seg. Tillsätt eventuellt mer mjöl, men degen ska kännas segfuktig.
  4. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

  5. Gör under tiden vaniljkrämen. Vispa äggulor och socker, tillsätt mjölet. Vispa i den kokande mjölken

    en tunn stråle och sjud krämen ett par minuter under omrörning, Koka inte. Kyl ner kastrullen i kallt vatten för att avstanna kokningen, smaksätt med vaniljsocker.

  6. Ta upp degen, dela den i två delar och kavla ut var och en lika stort till cirka 1-1,1/2 cm tjocklek, helst utan mjöl. Markera rundlar på ena degen med ett mått, 6 cm i diameter.

  7. Lägg en tsk vaniljkräm på varje rundel. Lyft över den andra degplattan och tryck ut dubbla vaniljfyllda rundlar genom båda degplattorna. Lägg på plåt och tryck till runt kansketn. Jäs bullarna väl i 40 minuter under duk.

  8. Värm ugnen till knappt 250 grader ( lite lägre om du har varmluftsugn) och grädda bullarna i 8-10 minuter.

  9. Smält smöret till pensling och häll ut socker i en djup tallrik. Pensla bullarna genast efter gräddningen med smöret och vänd dem i sockret.

  10. Fika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar