lördag 19 maj 2012

Grön rengöring i köket

Är du också en sån som har svårt att få bort fläckar?
Särskilt på kläder har jag problem.
Nu funkar det dock bra på vita kläder, klorin blir ofta en räddare i nöden. Och jag har också samlat på mig en arsenal med kemiska fläckborttagningsprodukter när det kniper. Men helst vill man ju använda miljövänliga och naturliga grejer här hemma. Det känns liksom bäst i samvetet på något sätt.
Någon mer som provat filmjölk på fruktfläckar med bra resultat?
Det finns många knep att få rent och snyggt hemma. Häftigast tycker jag resultatet blir när man använder sånt som redan finns hemma i skafferiet. Det behövs ju faktiskt inte några konstigheter alls för att få bort fläckar i köket till exempel.  En citron, en flaska ättika, tandkräm och bikarbonat är allt du egentligen behöver.

  • Temuggens  bruna ränder kan tas bort med 1 tesked natriumbikarbonat och en skvätt kokande vatten. Låt lösningen verka en halvtimme. Annars kan du smörja koppen invändigt med en citron- eller limeklyfta. Låt verka ett par timmar.

  • Det bruna fettet på insidan av ugnsluckan kan vara svårt att få bort med vanliga rengöringsmedel. Men med ett par klickar tandkräm, en nylonskursvamp och en stunds gnuggande så försvinner det.
  • Om glasen har blivit matta i diskmaskinen kan du ha använt för mycket diskmedel eller spolglans. Lägg glasen i en blandning av 3 dl ren ättika -(24 %) och 9 dl varmt vatten. (Om detta inte hjälper kan den vita hinnan bero på glassjuka, som tyvärr inte kan behandlas.)
  • När skärbrädan av trä ser lite trist ut och kanske har skrovlig yta strör du grovt salt på brädan. Dela en citron och skura sedan skärbrädan med citron och salt. Skölj sedan av skärbrädan i varmt vatten.
  • Smörj in bänken med tandkräm som får sitta kvar 10–15 minuter. Polera bort tandkrämen med en fuktig men hårt urvriden trasa. Skölj sedan diskbänken med vatten och lite diskmedel så kommer den att se nästan ny ut.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar